Wat is Blind-O

BLIND-O, BLIND ARDF of “Blind Orienteering”, is het zoeken van bakens, die verspreid staan op een terrein ter grootte van een voetbalveld, dit door middel van geluidssignalen opgevangen door een radio. De deelnemer wordt geblinddoekt tijdens deze zoektocht en kan naar eigen keuze wandelen of lopen.

Deze sport is ontstaan in 1995 in Kroatië en is nu ook in België te beoeffenen.

Men zoekt door middel van een geluidsignaal één voor één 5 bakens.  Deze bakens zijn te vergelijken met de Spoetnik, die 50 jaar geleden rond de aarde vloog, maar nu 5 spoetniks die op een open veld (bv voetbalplein) geland zijn. Benaderd de deelnemer het baken binnen de 2,5m, dan wordt die uitgezet en de volgende zender wordt geactiveerd.  Steeds wordt de blinde/geblinddoekte deelnemer vergezeld van een begeleider die voor zijn veiligheid in staat (stoppen als de zender bereikt is of zijkant van het veld).  De winnaar is degene die het snelst alle zenders heeft gevonden.

Blind-O is een samenwerking tussen de Belgische radioamateurs, afdeling ARDF, (UBA, http://www.uba.be/nl/ardf/omschrijving) die instaan voor de radiotechniek (bakens en ontvangers) en het Vlaams Verbond van Oriëntatielopers (VVO; http://orientatie.org/).

Voor wie

Blind-O is een oriëntatiediscipline voor personen met een visuele beperking maar ook mogelijk te beoefenen door personen zonder visuele beperking.

In deze sport wordt de blinde of slechtziende zijn 'handicap' een 'troef'.

De personen die reeds geproefd hebben van deze sport ervaren het als een nieuwe vrijheid omdat men enkel adhv een ontvangertje zonder witte stok, geleide hond of begeleider aan de arm ofzo helemaal zelfstandig op zoek kunnen gaan naar alle "vossen" en dit in een veilige omgeving met de nodige passieve omkadering die instaat voor de veiligheid.